Voor de gebiedsbijeenkomsten hadden we vooraf een aantal doelen: informeren over de Landschapswerkplaats, terugblikken en natuurlijk vooral vooruitkijken! Sinds 15 mei zijn er in de regio’s 7 gebiedsbijeenkomsten georganiseerd en daar kijken we met een ontzettend positief gevoel op terug. Er zijn mooie gesprekken gevoerd en nog mooiere schetsen gemaakt. Hoog tijd om even terug te blikken met Martin van Dijken, landschapsarchitect bij Prolander.
Bij de bijeenkomsten zijn de initiatiefnemers en gebiedspartners aanwezig. Na een algemene presentatie door Menno van der Meer (Prolander) en een regio-specifieke presentatie van Martin gaan de groepen uiteen: een groep neemt plaats aan de gebiedstafel en een groep aan de initiatieftafel. Bij de gebiedstafel schetsen de deelnemers welke ambities, programma’s en projecten er al lopen. Dat is goed om te weten, zodat Landschapswerkplaats hier mogelijk bij kan aansluiten. Aan de initiatieftafel schetsen de deelnemers hun ideeën, de samenwerkingsmogelijkheden of juist waar het een beetje knelt. Na een half uur wordt er gewisseld van tafel en gaat de volgende groep aan de slag. De avonden worden afgesloten met een blik op de toekomst.
De initiatiefnemers en de gebiedspartners letterlijk met elkaar om tafel krijgen: dat is met de gebiedsbeenkomsten gelukt. Echt naar elkaar te luisteren, met elkaar praten en met elkaar te schetsen. Dit zegt Martin erover: “Door de schetsen worden de initiatieven een stuk completer. Het is heel leuk om te zien dat de initiatiefnemers ook inhoudelijk met elkaar in gesprek komen. Er kan nu gesproken worden over wat iedereen wil in de regio’s en hoe ze dat voor zich zien.”
We kijken terug op 7 bijeenkomsten met een hele goede sfeer. Dat is Martin ook opgevallen: “De betrokkenheid van alle initiatiefnemers bij het Groningerlandschap is ontzettend mooi om te zien. Dat merk je gelijk als je met de aanwezigen praat, vooral door hun persoonlijke verhalen. Ze voelen zich echt verbonden met de regio.” Ook is het duidelijk dat de aanwezigen echt het beste eruit willen halen, en dan kan je soms best eens van mening verschillen. Martin: “Hoe kun bijvoorbeeld toch meer groen creëren in een open landschap, zonder grote bomen te planten? Daar denken we over na. Zo kun je op verschillende manieren toch werken aan een oplossing dat past bij het landschap.”
Bij alle gebiedsbijeenkomsten is het uiteindelijke doel hetzelfde, maar er zijn natuurlijk ook verschillen. Sommige bijeenkomsten waren drukgezocht, bij anderen was het iets rustiger. Dat is ook niet gek: sommige gebieden hebben bijvoorbeeld geen lokale initiatiefnemers. Dit zijn vaak initiatieven die gelden voor de hele provincie en toevallig ook binnen een specifieke regio vallen. Volgens Martin heeft dit ook voordelen: “Het voordeel van de kleinere bijeenkomsten is dat je meer tijd en aandacht voor elkaar hebt, zoals bijvoorbeeld bij de Veenkoloniën. Daar zijn niet echt lokale initiatiefnemers, maar toch was het een hele leuke avond.”
De schetsen werken we uit, we maken een conceptgebiedsagenda en die leidt tot een werkplaatsagenda. De conceptgebiedsagenda delen we met je op de volgende bijeenkomst op 17 oktober. Hierover verschijnt later meer informatie. Houd in de tussentijd het laatste nieuws en onze agenda in de gaten!