Op 17 oktober kwamen ruim honderd genodigden naar Zuidwolde voor onze eerste overkoepelende gebiedsbijeenkomst. Initiatiefnemers uit de hele provincie en vertegenwoordigers namens gemeenten, waterschappen en provincie namen in het prachtige Rietland kennis van wat de gebiedsbijeenkomsten eerder dit jaar hebben opgeleverd. Het bleef niet bij alleen luisteren: de aanwezigen mochten ook zelf aan de slag tijdens een van de vier workshops. We blikken terug op een geslaagde avond; de aanwezigen zaten vol energie en ideeën en contactgegevens werden enthousiast uitgewisseld. Ben je benieuwd wat de avond allemaal bracht? Lees dan snel verder en bekijk de video!
Werkplaatsleider Menno van der Meer en landschapsarchitect Martin van Dijken trapten af met een presentatie van de gebiedsagenda. Ze legden uit hoe de uitkomsten van de gebiedsbijeenkomst zijn geanalyseerd en verwerkt. De ideeën variëren, in de woorden van Martin van Dijken, van rijp tot groen, van klein tot groot en van eenvoudig tot hemelbestormend. De grote landschappelijke structuren en het watersysteem zijn belangrijke factoren voor de verdere uitwerking. Daarnaast is het belangrijk om projecten zowel met elkaar als met bredere gebiedsopgaven te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan klimaatopgaven, meer biodiversiteit en toekomstgerichte landbouw.
Petje op-petje-af
In een petje-op-petje-af setting werd aanwezigen aan de hand van tien stellingen gevraagd hun mening te geven over de realisatie en kwaliteit van de projecten. Daaruit kwam onder andere naar voren dat de meeste initiatiefnemers het belangrijk vinden om de uitvoering van hun project zelf te doen. En als een project te ingewikkeld is, willen ze er in ieder geval nauw bij betrokken blijven.
De vier workshops hadden als doel de deelnemers te helpen bij hun eigen initiatieven. De workshops zagen er als volgt uit:
Tijdens de netwerkworkshop in de grote zaal kwamen de kaarten op tafel en maakten de deelnemers hun eigen gewenste wandel- en fietsroutes. Ze tekenden de route in met een applicatie en zagen zo hun ideeën tot leven komen, met als doel input ophalen voor mogelijke verbeteringen van de wandel- en fietsroutes.
Bij de workshop gebiedsontwikkeling waren alle deelnemers druk in gesprek. Hoe overtuig je anderen van de waarde van jouw initiatief? In twee groepen werkten de deelnemers drie vragen uit voor de initiatieven van Aa naar Zee (groep 1) en ’t Wad tot Stad (groep 2). Zo dachten de deelnemers na over wat ze zouden zeggen tegen iemand die hun initiatief ‘maar niets’ vindt én over wat de drijvende krachten zijn voor het initiatief.
Hoe kun je projecten in de regio combineren en hoe pak je dit dan gezamenlijk aan? Nienke (Boetenom) en Joke (Ezinge Verbindt) hebben hier veel tijd aan aandacht aan besteed. Met als casestudie de Pekela’s werden de eerdergenoemde vragen in deze workshop besproken. De workshop eindigde in een rondetafelgesprek, waarin deelnemers met elkaar konden meedenken over dit onderwerp.
In deze workshop werd besproken welke kleinere projecten nu al haalbaar zijn om uit te voeren. Waar kan bijvoorbeeld volgend jaar al de schop in de grond? Samen werden er verschillende mogelijkheden per gebied bekeken, bijvoorbeeld in het Zuidelijk Westerkwartier en Gorecht. Denk aan het versterken van erven en houtsingels, het realiseren van wandelroutes of het aanpakken van roekenoverlast.
Sommige van onze projecten zijn al volop in beweging, bij andere projecten geldt een langere doorlooptijd. Dat komt bijvoorbeeld door vooronderzoeken, procedures en mogelijke koppelkansen. Concerndirecteur Johan Koopmans van de provincie Groningen benadrukte dat de projecten van de Landschapswerkplaats de ambitie van een mooi en toekomstbestendig landschap extra kracht bijzetten.
De afgelopen tijd hebben we veel bijeenkomsten georganiseerd om input op te halen, uitwerkingen te testen en met elkaar in contact te blijven. De komende tijd zijn we achter de schermen hard aan het werk om de volgende stappen te zetten. Samen met de initiatiefnemers en gebiedspartijen werken we de schetsen, concepten en koppelkansen uit naar concrete plannen van aanpak. Dit bundelen we in een werkplaatsagenda, die we het eerste kwartaal van 2024 met je delen.
De Landschapswerkplaats is een project van Toukomst, onder de vlag van Nationaal Programma Groningen.
Lees hier ook ons uitgebreide verslag van de overkoepelende gebiedsbijeenkomst. Hierin vind je onder andere meer informatie over de oogst van 17 oktober.