Het is maandagmiddag 24 juni, even na 15:30 uur. De zon staat hoog aan een strakblauwe hemel. Een beter moment voor het zomerevent van de Landschapswerkplaats is nauwelijks denkbaar. Door het prachtige weer, de eerste mooie dag in weken, en nagenoeg een jaar geleden was op dezelfde plek ons allereerste event.
Terwijl het buffet in gereedheid wordt gebracht, klinkt op het grasveld naast het Noord- Nederlands Trein & Tram museum in Zuidbroek een vrolijk geroezemoes. medewerkers van de Landschapswerkplaats, initiatiefnemers en vertegenwoordigers van samenwerkingspartners bestellen een drankje, praten bij of maken deze middag juist voor het eerst kennis met elkaar. Dan is het tijd voor het welkomstwoord van werkplaatsleider Menno van der Meer.
“Ik denk dat we terug mogen kijken op een mooi jaar”, vertelt werkplaatsleider even later in zijn welkomstwoord. ‘We hebben elkaar steeds beter leren kennen en we hebben inmiddels al wat stappen gezet.” Maar, benadrukt hij, er moet nog heel veel gebeuren.
Inderdaad, want nu de afronding van de verkenningsfase nadert en helder is hoe de initiatieven er concreet uit gaan zien, moet beschreven worden hoe alles de komende periode wordt georganiseerd. Samengevat in een werkplaatsagenda en een financieringsstrategie. “Beide hopen we na de zomer op te leveren”, zegt Menno.
Dat is mooi, want de initiatiefnemers staan te popelen om hun ideeën daadwerkelijk uit te voeren. Dat blijkt ook als de initiatiefnemers van een tweetal projecten tijdens het zomerevent het podium krijgen om hun plannen voor een nog mooier, groener en toegankelijker Groningen kort en bondig te presenteren.
Kees Colenbrander, Jenny Garst en Irma Meines vertellen over Kiek’n & Doun: deze initiatiefnemers willen onder meer bestaande en nieuwe fiets- en wandelroutes verbinden langs plekken die de verhalen en geschiedenis van de provincie Groningen vertellen. Te beginnen in Oldambt.
Kees refereert aan een spreuk die, zoals wel eens wordt gezegd, de levensfilosofie van menig Oldambter weerspiegelt: het was niks, het is niks en het wordt ook niks. “Het is onze ambitie om dat gevoel te kantelen”, onderstreept hij. “Dus weg met het doemdenken. We gaan met ons project een vleug energie aan de provincie geven. Gewoon door te laten zien hoe het hier is.”
Er is zelfs al resultaat geboekt, horen we. Want drie dagen na het Zomerevent, op donderdag 27 juni, werden in het Oldambt de “10 Ommetjes” rondom de dorpen Ganzedijk/Hongerige Wolf, Nieuw Beerta, Beerta, Drieborg en Bad Nieuweschans symbolisch geopend.
Minstens zo bevlogen zijn Dik Breunis en Tini Smale, twee van de vier initiatiefnemers van het initiatief ‘t Wad tot Stad. Dit initiatief richt zich op het creëren van een aantrekkelijke en groene zone in het cultuurlandschap rondom het Reitdiep en Middag Humsterland. Tini en Dik presenteren een chronologisch overzicht van wat er zoal is gedaan.
Kees vertelt dat de initiatiefnemers vanaf het begin heel goed wisten waar ze naartoe wilden, maar niet hoe ze daar moesten komen. Daarom is destijds de Landschapswerkplaats in wording gevraagd om te helpen de stappen te zetten en te komen tot een landschapsvisie. ‘Daar zitten we nu middenin’, zegt hij.
Tegelijkertijd zijn de initiatiefnemers bezig om het draagvlak te verbreden door bewoners, agrariërs en ondernemers nadrukkelijk bij hun plannen te betrekken. Tini heeft tot slot nog een suggestie voor de andere initiatiefnemers. “Zou het niet fijn zijn als we bepaalde onderdelen samenvoegen en nog meer van elkaar leren? Dat jullie bijvoorbeeld aansluiten voor vaargebieden, bermen of met inzichten over hoe je dingen vertelt of aanpakt?”
Na deze handreiking worden de borden en glazen gevuld. Er wordt gekletst, gelachen, ervaringen gedeeld en vooral ook vooruit gekeken; precies waarvoor het zomerevent bedoeld is.