Ruim voor aanvang van de bijeenkomst van de Landschapswerkplaats druppelen ze langzaam Rietland in Zuidwolde binnen. Medewerkers, vertegenwoordigers van betrokken partijen en, uiteraard, initiatiefnemers van de verschillende projecten.
Sommigen lopen meteen naar de tafel met broodjes en soep. Anderen kletsen eerst even bij of kijken rustig rond in de grote zaal van de verbouwde boerderij. Ontspannen, maar ook verwachtingsvol. Want ja, dinsdag 15 oktober stond al een tijdje vetgedrukt in hun agenda. De avond staat tenslotte in het teken van de werkplaatsagenda 2025-2028 en de financieringsstrategie. Wat willen we de komende vier jaar bereiken en hoe gaan we met elkaar dat doen?
Het was een behoorlijke klus, geeft werkplaatsleider Menno van der Meer in zijn openingswoord toe. Want de Landschapswerkplaats heeft de afgelopen periode geenszins stilgezeten. ’De plannen zijn geanalyseerd en verder uitgewerkt, er zijn schetsboeken gemaakt, gebiedsavonden georganiseerd en gesprekken gevoerd met initiatiefnemers, gebiedspartijen en adviseurs’, verduidelijkt hij. ‘Daar is uiteindelijk de werkplaatsagenda uit voortgekomen.’
Ook Nienke Baars is vanavond aanwezig. De directeur van Nationaal Programma Groningen kijkt stralend de zaal in. ‘De liefde voor het Groninger land is wat ons met elkaar bindt’, betoogt ze. ‘Tegelijkertijd geven we samen invulling aan een bijzonder programma, gestoeld op de visies en ideeën van de Groningers zelf. Voor overheden is dat soms best lastig. Want je moet je verhouden tot iets wat er ontstaat. Wat je niet moet overnemen, maar moet ondersteunen en beschermen. Dat vraagt geduld en liefde. Van overheden, maar ook van initiatiefnemers.
Inderdaad, alle aanwezigen hebben hart voor de diversiteit en de schoonheid van de provincie. Alle reden om een ode te brengen aan ons landschap, vindt Menno. Op een groot scherm in het Voorhuis van Rietland verschijnt een aantal prachtige foto’s. Van het Lauwersmeergebied, Westerwolde, de Kropswolderbuitenpolder en nog meer karakteristieke plekken. ‘Het Groninger landschap gaan we met elkaar nóg mooier en toegankelijker maken,’ onderstreept Menno.
De werkplaatsagenda speelt daarbij logischerwijs een voorname rol. Kortgezegd komt het erop neer dat er, verspreid over de provincie, wordt gewerkt met acht gebiedsaanpakken. Initiatieven die elkaar aanvullen en versterken worden dan in het betreffende gebied aan elkaar gekoppeld. Het is immers pas een gebiedsaanpak wanneer meerdere zaken samenkomen en er samenhang ontstaat.
Menno en Martin Biewenga, werkplaatsmeester van de Landschapswerkplaats, nemen de zaal vervolgens mee in het proces en vertellen wat er binnen de initiatieven al is gebeurd en waar het de komende jaren naartoe moet gaan. En dat de Landschapswerkplaats daarbij vooral fungeert als aanjager, organisator, ontwerper en financier.
Daarna is het voor de bezoekers tijd voor een workshop naar keuze. De één kiest voor een sessie over de opzet van de subsidieregeling en de inrichting van een landschapsloket, de ander voor een workshop over welke kansen en uitdagingen er zijn om binnen de kleine gebiedsaanpakken samen te werken met de betrokken partijen.
Een derde groep verzamelt zich voor het zaaltje waar ze met wandelprofessor Zef Hemel in gesprek gaan over onder meer het ontsluiten en herstellen van historische wandelenpaden. Terwijl weer anderen zich liever aansluiten bij een workshop over de ontwikkeling van een online aanleverportaal, een dashboard, waarop Groningers wensen en plannen kunnen doorgeven.
Eenmaal terug in het Voorhuis is er bij de aanwezigen een lichte spanning voelbaar. Er is een primeur, hadden ze eerder die avond te horen gekregen. Initiatiefnemers Drewes Wildeman en Jenz Verborgt van Masterplan Varen, dat de Groninger vaarwegen toegankelijker en beter bevaarbaar wil maken, worden door Menno naar voren geroepen. Ter afsluiting van de bijeenkomst tonen ze een kersverse promotiefilm die de essentie van hun initiatief met de juiste beelden en woorden op fraaie wijze weergeeft.
Na afloop blijft het merendeel nog even hangen om na te praten in het authentieke Groninger kroegje in het pand. Menno kan een tevreden glimlach niet onderdrukken. Het was een mooie en vruchtbare avond.