Terugblik: Zomerevent Landschapswerkplaats

Op dinsdagmiddag 17 juni vond het derde Zomerevent van de Landschapswerkplaats plaats. Initiatiefnemers, het team en andere betrokkenen van de Landschapswerkplaats waren aanwezig. Het was een zonnige, stralende dag – precies zoals je van een Zomerevent mag verwachten.

Terwijl iedereen geniet van een kopje koffie en een gebakje, neemt werkplaatsleider Menno van der Meer het woord om iedereen welkom te heten. Hij neemt ons mee in de laatste ontwikkelingen van de Landschapswerkplaats, zoals de subsidieregeling, de kleine gebiedsaanpakken en de twee grote gebiedsontwikkelingen Van Aa naar Zee en ’t Wad tot Stad. “Er is veel gaande en er zijn al veel stappen gezet, maar nog niet binnen alle kleine gebiedsaanpakken. We hopen hiermee dit jaar en komend jaar richting de voorbereiding te gaan”, aldus Menno.

Vervolgens krijgen twee initiatiefnemers het woord: Aniëla van het initiatief Verbonden Biodiversiteit en Marck van Kiek’n & Doun. In een vraaggesprek, geleid door werkplaatsmeester Martin Biewenga, delen zij hun ervaringen en vertellen ze over de initiatieven.

Kiek’n & Doun

Marck woont in het dorp Foxhol en vertelt over het project Foxhol, dat valt onder Kiek’n & Doun. Dit project richt zich op het realiseren van een directe verbinding tussen het dorp en de Westerbroekstermadepolder. Volgend jaar wordt een oversteek over het spoor gerealiseerd, waardoor bewoners en bezoekers vanuit Foxhol eenvoudig naar de polder – een Natura 2000-gebied – kunnen wandelen of fietsen. Een verbeterde fiets- en wandelverbinding is hierop een logische vervolgstap.

Verbonden Biodiversiteit

Aniëla vertelt over het ontstaan van het idee dat uiteindelijk geleid heeft tot het initiatief Verbonden Biodiversiteit. “Het landschap zit vol verhalen. Wij zagen biodiversiteit als een prachtig middel om die verhalen zichtbaar te maken en als vertrekpunt voor een kruidenrijke route. In Groningen willen we dat verder verdiepen en de verbinding met elkaar opzoeken.”

Aansluitend komen er vragen uit het publiek. Er wordt gesproken over wat biodiversiteit precies betekent, en dat het op veel verschillende manieren al een rol speelt binnen de andere initiatieven, al is dat nog niet altijd direct zichtbaar.

Na het vraaggesprek is het tijd voor de barbecue. Terwijl de borden en glazen worden gevuld, is er ruimte om elkaar informeel te ontmoeten en bij te praten. Er wordt gelachen, en ervaringen en ideeën worden gedeeld – het was weer een geslaagd en verbindend Zomerevent!