Home Initiatieven Groningen Beleven

Groningen Beleven

Vanuit lokale wensen en herinneringen een fijnmazig netwerk van wandel- en ruiterpaden realiseren.

Over het initiatief Groningen Beleven  

Hoe kunnen wandelaars, fietsers en ruiters ongestoord genieten van het prachtige Groningse landschap?  Hoe verbeteren we het aanbod van voorzieningen met een lokaal verhaal voor wandelaars, fietsers en ruiters? En hoe creëren we daarmee recreatieve meerwaarde? Deze vragen staan centraal binnen ons initiatief Groningen Beleven. 

Met respect voor lokale herinneringen en wensen werken we aan een fijnmazig netwerk van (exclusieve) wandel-, fiets en ruiterpaden. Nieuwe paden voeren langs karakteristieke plekken, zoals oude slaperdijken en historische waterwegen en naar karakteristieke plekken zoals de Groninger borgen, natuurterreinen, wierdendorpen en meren. Hiervan profiteren omliggende ondernemers, musea, historische locaties en horecagelegenheden. 

Wat zijn de doelen?  

Met Groningen Beleven streven we naar een beter beleefbaar landschap voor wandelaars, fietsers en ruiters. Het initiatief draagt bij aan recreatieve mogelijkheden, behoud van landschap en biodiversiteit en stimuleert de vrijetijdseconomie. Dit bereiken we door: 

  • Wandel-, fiets- en ruiterpaden verbeteren en uitbreiden, waarbij routes zoveel mogelijk exclusief toegankelijk zijn voor een bepaalde gebruikersgroep. 
  • Voorzieningen creëren langs de routes die lokale verhalen vertellen. 
  • Historische paden met een rijke geschiedenis herstellen. 

Op karakteristieke locaties, zoals borgen, musea, oude dorpen, natuurgebieden en meren, worden voorzieningen geplaatst die bezoekers de mogelijkheid bieden om een tussenstop te maken en meer over de omgeving te leren. 

Zo ziet het stappenplan eruit  

De verkenningsfase loopt tot en met maart 2025 en bestaat uit onderstaande onderdelen. Daarna volgt de planfase.  

  • Definitiefase 
  • Inventarisatie en netwerkanalyse 
  • Ruimtelijke analyse en gebiedsgerichte verkenning 
  • Analyse van bestaande en potentiële paden 
  • Inventarisatie van ruiterpaden en eisen vanuit vertegenwoordigers 
  • Verkenning van draagvlak 

Hoe staan we er nu voor?  

Binnen het overkoepelende Toukomstproject zijn diverse pilots uitgevoerd, waarvan de lessen worden meegenomen in de verdere uitwerking. Landschapsbeheer Groningen was verantwoordelijk voor de uitvoering van deze pilots. Dit waren: 

  • Ruiterroute Roegwold: In september 2024 werd de eerste ruiterroute gerealiseerd naast bestaande wandel- en fietsroutes, in samenwerking met initiatiefneemster Joke Dallinga. 
  • Slingerpad Wehe-den Hoorn: Dit vijf kilometer lange pad werd vernieuwd en vergroend, resulterend in een afwisselende dorpsroute, mede mogelijk gemaakt door Jacoba van Wijk. 
  • Ommetjes in Oldambt: Tien nieuwe ommetjes zijn geïntegreerd in het bestaande wandelnetwerk. 
  • Wandelpad Borgsloot: Drie ommetjes werden gerealiseerd in samenwerking met Anja van der Linden van Groene Longen (MEER-bos), waarbij aansluiting is gezocht met andere ontwikkelingen rondom Meerstad. 
Een man links en een vrouw rechts. Zij zitten voor een groen landschap met een boom aan de rechter kant.
22 oktober 2024

‘Je moet klein beginnen om groot te eindigen’

Lees meer