Vanuit lokale wensen en herinneringen een fijnmazig netwerk van wandel- en ruiterpaden realiseren.
Hoe kunnen wandelaars, fietsers en ruiters ongestoord genieten van het prachtige Groningse landschap? Hoe verbeteren we het aanbod van voorzieningen met een lokaal verhaal voor wandelaars, fietsers en ruiters? En hoe creëren we daarmee recreatieve meerwaarde? Deze vragen staan centraal binnen ons initiatief Groningen Beleven.
Met respect voor lokale herinneringen en wensen werken we aan een fijnmazig netwerk van (exclusieve) wandel-, fiets en ruiterpaden. Nieuwe paden voeren langs karakteristieke plekken, zoals oude slaperdijken en historische waterwegen en naar karakteristieke plekken zoals de Groninger borgen, natuurterreinen, wierdendorpen en meren. Hiervan profiteren omliggende ondernemers, musea, historische locaties en horecagelegenheden.
Met Groningen Beleven streven we naar een beter beleefbaar landschap voor wandelaars, fietsers en ruiters. Het initiatief draagt bij aan recreatieve mogelijkheden, behoud van landschap en biodiversiteit en stimuleert de vrijetijdseconomie. Dit bereiken we door:
Op karakteristieke locaties, zoals borgen, musea, oude dorpen, natuurgebieden en meren, worden voorzieningen geplaatst die bezoekers de mogelijkheid bieden om een tussenstop te maken en meer over de omgeving te leren.
De verkenningsfase loopt tot en met maart 2025 en bestaat uit onderstaande onderdelen. Daarna volgt de planfase.
Binnen het overkoepelende Toukomstproject zijn diverse pilots uitgevoerd, waarvan de lessen worden meegenomen in de verdere uitwerking. Landschapsbeheer Groningen was verantwoordelijk voor de uitvoering van deze pilots. Dit waren: