Over ons – Algemeen over de Landschapswerkplaats

Over de Landschapswerkplaats

Introductievideo: over de Landschapswerkplaats

Ontdek meer over het ontstaan, het doel en de werkwijze van de Landschapswerkplaats in deze korte animatievideo.

Het ontstaan van de Landschapswerkplaats

In 2020 is onder de vlag van het Nationaal Programma Groningen het programma Toukomst ontstaan. Toukomst gaat over beter wonen, leven en werken in Groningen. Groningers hebben met negenhonderd inzendingen massaal gehoor gegeven aan de oproep van Toukomst om hun ideeën ter verbetering van het Groningse landschap te delen. Het Toukomstpanel is aan de slag gegaan met deze ideeën en heeft tien gebundelde initiatieven geselecteerd. Om de initiatieven en gekoppelde projecten concreet te maken én uit te voeren is in 2022 de Landschapswerkplaats gestart.

Wat doet de Landschapswerkplaats?

De Landschapswerkplaats werkt samen met alle betrokkenen aan de initiatiefbundels en projecten. De initiatiefnemers en omwonenden staan in dit proces centraal. Ons team koppelt de initiatiefnemers aan ondernemers, overheden en organisaties. Met de ondersteuning van professionals werken we samen aan onze gemeenschappelijke drijfveer: het Groningse landschap nóg mooier en toegankelijker maken. We gaan hierbij uit van zeven verschillende landschapstypes en deelgebieden, waar we altijd zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden. Ook is het belangrijk dat de projecten aansluiten op de kwaliteit, identiteit en kernkarakteristieken van de deelgebieden waarin ze zich bevinden.

Een fijnmazig biodivers netwerk van groen en water creëren waar bewoners en toeristen naar hartenlust kunnen wandelen, fietsen, paardrijden en varen: dát is ons streven.

Hoe werkt de Landschapswerkplaats in de praktijk?

We bieden initiatiefnemers een inspirerende plek om te schetsen, overleggen en te ontwerpen. Daar hebben we alles voor in huis: computers, werkplekken, grote tafels én professionals voor ondersteuning. Dit doen wij op onze locatie bij het Noord Nederlands Trein en Tram museum in Zuidbroek, tijdens gebiedsbijeenkomsten in de deelgebieden en op bijeenkomsten voor de hele provincie.

Downloads: 

Hier kan je het projectplan downloaden. In het projectplan van de Landschapswerkplaats staat hoe we samenwerken aan een beleefbaar, biodivers en toekomstbestendig Groninger landschap. Het projectplan voor de Landschapswerkplaats is opgesteld en afgestemd met de initiatiefnemers en gebiedspartijen. In juli 2022 is het projectplan goedgekeurd door het bestuur van het Nationaal Programma Groningen. Ook kun je hier de werkplaatsagenda lezen. In de werkplaatsagenda vind je de plannen en aanpakken waarmee we van 2025 tot 2028 aan de slag gaan.